Buiten Werken

Buiten vergaderen in kantoortuin

Werken: waarom niet buiten?


Hoe vaak voelt u de wind door uw haren of de zonnestralen op uw gezicht? En krijgt u genoeg daglicht? Waarschijnlijk niet volgens recente studies [1-3]. En dat is niet gek, want vooral de uren dat we werken zijn de mooiste uren van de dag om buiten te zijn.

Buitenwerkplek onbekend
Helaas moeten de meesten van ons in het donker naar hun werk en mogen ze in het donker weer naar huis. Zeker in de winter komt werkend Nederland weinig in aanraking met groen en daglicht. En dat is een gemiste kans. Veel mensen zouden namelijk op hun werk graag meer in contact staan met de natuur [2]. Zo laat een recente studie zien dat 75% van de kenniswerkers overtuigd is dat ze het best zouden kunnen werken in een natuurlijke buitenruimte. Werknemers vinden natuurlijke buitenruimtes ontspannend, open, helder en stil [4]. Waarom heeft dan nog niet elk bedrijf een buitenwerkplek?

Voordelen buiten werken
Het lijkt er sterk op dat de voordelen van buiten werken niet genoeg bekend zijn. Want tal van studies laten overduidelijk zien wat de voordelen van buitenwerken zijn. Zo blijkt dat de aanwezigheid van planten samenhangt met een verhoogde productiviteit en creativiteit. Bovendien zorgt contact met de natuur voor positieve emotionele en fysieke gezondheidsresultaten en vinden mensen deze boeiender dan een werkplek binnen [4]. Ook blijkt dagelijkse blootstelling aan daglicht tot een betere stemming te leiden [3].

Waarom werkt iedereen dan toch binnen?
Waarschijnlijk omdat het idee nog steeds bestaat dat werken in natuurlijke ruimtes schadelijk is voor de werkprestatie. En dat in tegenstelling tot het feit dat een goed ingerichte buitenwerkplek juist als bevorderlijk voor de werkprestatie wordt gezien door de werknemers zelf. Met name wanneer mensen een werkruimte kunnen kiezen die past bij de activiteit die zij moeten verrichten, blijkt dat zij effectiever werken [4].

Ziet u zichzelf al vanuit uw hangmat de memo’s van de vorige vergadering lezen?
Wilt u ook een natuurlijke buitenwerkplek die wordt beschouwd als flexibel, multifunctioneel en geschikt voor diverse kantoorwerkzaamheden? Buro van Rooijen kan u helpen met het invullen van uw buitenruimte. Wij hebben ervaring met het maken van buitenwerkplekken met verschillende ruimtelijke kwaliteiten zodat kunnen mensen het type werkplek kunnen kiezen die past bij het werk.

Interesse kijk dan op: https://tuinontwerplimburg.com/contact/

Referenties

  1. Cox DTC, Hudson HL, Shanahan DF, Fuller RA, Gaston KJ (2017). The rarity of direct experiences of nature in an urban population. Landscape and Urban Planning. 160:79-84.
  2. Bjørnstad SPatil GGRaanaas RK (2015). Nature contact and organizational support during office working hours: Benefits relating to stress reduction, subjective health complaints, and sick leave. Work. 53:9-20.
  3. Beute F, de Kort YAW ‎(2017). The natural context of wellbeing: Ecological momentary assessment of the influence of nature and daylight on affect and stress for individuals with depression levels varying from none to clinical. Health & Place. 49:7-18
  4. Mangone G, Capaldi CA, Van Allen ZM, Luscuere PG (‎2017). Bringing nature to work: Preferences and perceptions of constructed indoor and natural outdoor workspaces. Urban Forestry & Urban Greening. 23:1-12.