Een onderhoudsvrije tuin? Wij geven je de beste tips!

Loungeset met parasol

Een onderhoudsvrije tuin is niet langer een droom maar een haalbare realiteit voor velen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun buitenruimte om te toveren tot een groen paradijs zonder de constante zorg en inspanning die traditionele tuinen vereisen. Deze blog zal je een aantal onderhoudsvrije tuin ideeën geven, zodat jij ook niet veel meer hoeft om te kijken naar het onderhoud van je tuin.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvrije tuin is een buitenruimte die is ontworpen en aangelegd met minimale inspanning voor onderhoud. Het doel is om een groene omgeving te creëren zonder de gebruikelijke tijdsintensieve taken zoals grasmaaien, onkruid wieden en constant snoeien. Volledig onderhoudsvrij is dus eigenlijk niet helemaal mogelijk, maar een onderhoudsarme tuin met minimale noodzaak tot reinigen kan zeker bereikt worden.

tuin met uitzicht


Kenmerken onderhoudsarme tuin

Een van de sleutelkenmerken van een onderhoudsarme tuin is de zorgvuldige selectie van planten. Kies voor duurzame en winterharde planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals vaste planten en bodembedekkers. Deze planten gedijen goed in verschillende omstandigheden en vereisen minder aandacht. Het ontwerp van een onderhoudsarme tuin bevat bovendien een slimme indeling en optimalisatie van de beschikbare ruimte. Hierdoor wordt de tuin overzichtelijk en gemakkelijk te onderhouden, waarbij elke ruimte doelbewust wordt benut. Lees hier meer over hoe een moderne, onderhoudsvrije tuin bewerkstelligd kan worden.

Voordelen van een onderhoudsvrije tuin

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van een onderhoudsvrije tuin is de aanzienlijke tijdsbesparing. Geen wekelijkse maai- of snoeisessies betekent meer vrije tijd om te ontspannen en te genieten van de tuin. Hoewel de initiële investering misschien wat hoger is, leidt een onderhoudsvrije tuin op lange termijn tot kostenbesparingen. Minder behoefte aan water, meststoffen en tuinonderhoudsapparatuur vertaalt zich in lagere uitgaven. Onderhoudsvrije tuinen zijn als laatste niet alleen goed voor jouw energie en tijd, maar ook voor het milieu. Minder waterverbruik en het gebruik van duurzame materialen dragen bij aan een groenere planeet.

Hoe maak je een onderhoudsvrije tuin?

Velen kiezen voor gras, omdat ze van mening zijn dat dit er altijd prachtig bij ligt, strak als een biljartdoek. Gras bijhouden is echter een intensief karwei en je kunt wel een hoveniersbedrijf inhuren, maar dat kost ook geld. Wil je toch een onderhoudsvrije en groene tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor kunstgras of een groene border om je tuin. In de border kun je vervolgens onderhoudsarme planten, zoals vetplanten plaatsen.

Wil je een waterelement in je tuin, kies dan niet voor een vijver. Onderhoud aan je vijver kost veel geld. Kies bijvoorbeeld liever voor een waterschaal, want dit trekt vogels aan en geeft toch ook dat rustgevende element aan je tuin. Je zou misschien denken dat je ook je tuin kaal kunt laten, maar vergis je niet. De natuur houdt niet van kale grond en dat vertoont zich in de groei van onkruid, die je vervolgens moet wieden. Heb je geen groen nodig in je tuin, kies dan voor een tuin met als basis bestrating. Pak wel grote tegels in plaats van kleine om onkruid niet alsnog de kans te geven tussen de vele voegen te groeien. Als laatste is een goede bewatering nodig. Wanneer je de juiste planten in de tuin hebt staan, hoef je door de vele regenval in Nederland de planten nauwelijks zelf van water te voorzien. Vermijd daarom planten in een pot.

tuin met overkapping


Welke planten zijn onderhoudsarm?

Een moderne onderhoudsvrije tuin bevat toch vaak een aantal planten. Het is handig om in je plantkeuze rekening te houden met hoe onderhoudsvriendelijk de planten zijn. Hieronder volgen daarom een aantal planten, die zeer onderhoudsvriendelijk zijn:

 • Bamboe
 • Glansmispel
 • Hortensia
 • IJzerhard
 • Kamperfoelie
 • Kaukasisch vergeet-me-nietje
 • Kleine maagdenpalm
 • Klimop
 • Lampenpoetsersgras
 • Ooievaarsbek
 • Portugese laurierkers
 • Ridderspoor
 • Sedum
 • Toscaanse Jasmijn

Wanneer je met een groter budget werkt, kun je ook altijd kiezen voor een boom in je tuin, zeker wanneer je kiest voor een oudere boom. 

Wat kost een onderhoudsvrije tuin?

De basis van een onderhoudsvrije tuin is een degelijk tuinontwerp. Het onderhouden van een tuin kan tot een minimum beperkt worden, mits je slimme keuzes maakt. Je vindt veel informatie op internet, maar heb je geen tijd om dit zelf uit te zoeken? Laat dan een professionele tuinarchitect het werk voor je doen. Deze kan namelijk ook de aanleg en inrichting voor je uit handen nemen. Lees meer over wat een tuinarchitect voor je kan betekenen op deze pagina. De keuze voor een professioneel bedrijf draagt natuurlijk ook bij aan de kosten. Verdere factoren die de kosten voor een onderhoudsarme tuin bepalen, zijn de materialen, beplanting, tuinelementen en bewateringssysteem.

Buro van Rooijen tuininrichting