Tuin winterklaar maken: 5 geweldige tips voor de feestdagen

prikkabel kerstverlichting

Wanneer is het beste moment voor je tuin winterklaar maken? Goede vraag. De beste maand voor je tuin winterklaar maken is oktober. Het is dan nog lekker om buiten te werken, bomen verliezen het gros van hun bladeren en planten vertragen hun activiteit en kunnen daarmee veilig gesnoeid worden. Als je het goed aanpakt kun je in het voorjaar weer volop van je tuin genieten.

Terwijl je bezig bent met de typische klusjes voor je tuin winterklaar maken: blad ruimen, snoeien en de grond vruchtbaar maken met compost; kijk eens om je heen en bedenk je wat je kunt doen om je tuin binnenkort voor te bereiden op de aankomende feestdagen en Kerst.

Omdat de tuin winterklaar maken voor sommigen een saaie klus of 'moetje' is, kun je met wat voorpret over de aankomende decembermaand er een positieve ervaring van maken.

Er zijn namelijk zoveel geweldige tips om van je tuin tijdens de donkere donkere feestdagen een prachtige blikvanger te maken met behulp van stijlvolle kerstverlichting, dat we het niet konden laten om je alvast wat inspiratie te geven om over na te denken tijdens het tuinieren.

Tip 1: verlicht de prachtige organische vormen van een kale loofboom in je tuin

Niet voor niets dat boomverlichting zo populair is. De grillige vormen van een verlichte loofboom waarbij de hoofdtakken zijn omwikkeld met kerstverlichting zien er magisch mooi uit.

Loofbomen voorzien van boomverlichting kent zijn oorsprong in de openbare ruimte. Elk jaar brengen diverse Gemeenten en winkeliers tijdens de feestmaand december winkelstraten in een gezellige sfeer door bomen in de straat sfeervol te verlichten voor Kerst.

In de laatste jaren hebben ook steeds meer particulieren de gezelligheid van boomverlichting in hun wintertuin ontdekt. Een kale loofboom voorzien van kerstverlichting met de feestdagen geeft een prachtige sfeer in je tuin, niet alleen met Kerstmis maar ook in de rest van december. Het is daarnaast ook nog eens origineel, want verlichte kerstbomen zie je immers al overal.

Voor het verlichten van een loofboom adviseren we je om koppelbare kerstverlichting te gebruiken. De lampjes van dit professionele type kerstverlichting geven een mooie lichtopbrengst en de stevige kwaliteit rubberen snoeren zijn geschikt om te wikkelen rondom de takken van een grote boom. Desgewenst kun je deze lichtjes het hele jaar door permanent in de boom laten zitten nadat je je tuin winterklaar hebt gemaakt.

Tip 2: tover de dakrand van je woonhuis om in een winters sprookje

De meest populaire kerstverlichting om je buitenruimte om te toveren in een gezellige blikvanger is ijspegelverlichting.

IJspegel kerstverlichting bevestig je hangend aan de rand van je dak, dakgoot of de railing van je balkon. Het effect dat je daarmee realiseert is vergelijkbaar met de knusse sfeer van zo’n gezellig Oostenrijks après ski café op wintersport.

Een belangrijk kenmerk om op te letten bij het kopen van ijspegel kerstverlichting is dat deze koppelbaar is. Door koppelbare lampjes te gebruiken kun je op basis van maar 1 stekker je hele dakgoot of dakrand voorzien van kerstverlichting. Fijn op maat én veilig is dat, want je hebt zo geen gedoe met meerdere stekkers en stopcontacten in je tuin.

Tip 3: drapeer kerstlampjes over een parasol, luifel of het dak van je overkapping

Vind je het net als ons lekker om zo nu en dan in de winter bij een vuurtje of onder de behaaglijke warmte van een terrasverwarmer buiten te zitten? Denk er dan eens aan om je terras leuk aan te kleden met wat extra sfeerverlichting.

Drapeer bijvoorbeeld kerstlampjes over een parasol of het dak van je overkapping. Het ziet er extra leuk uit als je de lichtslingers een beetje over de rand van de parasol of het dak laat hangen. Zo kun je van onder de parasol of overkapping de lampjes door het doek of de dakplaten zien schijnen en zie je rondom lampjes over de rand omlaag hangen.

Kerstverlichting die je hier goed voor kunt gebruiken is een led lichtgordijn dat geschikt is voor buiten. Een lichtgordijn is ook door het jaar heen multifunctioneel als gezellige feestverlichting te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld een feest of BBQ hebt.

Tip 4: tover je vlaggenmast om in een kerstboom

Heb je geen naaldboom in je tuin die je gezellig kunt decoreren met kerstlichtjes, maar vind je het wel leuk om een mooie grote kerstboom in je tuin te hebben? Kijk dan eens naar een vlaggenmast kerstboom.

Met behulp van een vlaggenmast kerstboom tover je een vlaggenmast in je tuin binnen een half uurtje om in een sprookjesachtige kerstboom lichtfiguur met honderden lampjes. Complimenten van voorbijgangers en gasten gegarandeerd!

Na Kerst haal je de vlaggenmast kerstverlichting eenvoudig weer omlaag en berg je deze op in een compacte doos, klaar voor volgend jaar.

Heb je geen vlaggenmast in je tuin? Goed om te weten is dat er een deelbare vlaggenmast verkrijgbaar is voor de vlaggenmast kerstverlichting, die je na het seizoen weer eenvoudig uit elkaar kunt halen en opbergen. Je kunt deze deelbare vlaggenmast overigens ook gewoon gebruiken voor een vlag tijdens feestdagen.

Tip 5: hang feestverlichting op die je het hele jaar door kunt gebruiken

Je kent ze wel: die hippe bolverlichting lampjes die je bijvoorbeeld bij strandtenten over de terrassen gespannen ziet. Wij vinden ze fantastisch! En je hoeft echt geen horeca-gelegenheid te hebben om ook te kunnen genieten van stijlvolle feestverlichting in je tuin.

Feestverlichting bollampjes zijn ideaal geschikt om het hele jaar door te gebruiken als sfeerverlichting boven je terras of om op te hangen in een grote dennenboom als kerstverlichting.

Door het kiezen van je favoriete lichtkleur, kun je deze lampjes harmonisch laten opgaan in de unieke sfeer in jouw tuin. Populair zijn de lichtkleuren klassiek warm wit en warm wit, deze staan mooi in bijna elke luxe tuin.

Verder kun je bij deze bolverlichting lichtsnoeren kiezen hoeveel afstand er tussen de lampjes moet zitten: 1 meter, 50 centimeter of 33 centimeter. De afstand van 50 centimeter tussen de lampjes zie je terug in de meeste tuinen, deze geven een mooie lichtopbrengst met niet teveel en niet te weinig lampjes.

Wil je nog meer inspiratie en tips om van je tuin of buitenruimte een magisch sprookje te maken deze winter? Wij vonden bovenstaande tips in deze gids met meer dan 100 inspirerende tips en ideeën over kerstverlichting.

Bonustip tuin winterklaar maken: reflecteer en bedenk hoe je je tuin volgend jaar wilt hebben

De tijd van je tuin winterklaar maken is ook een mooi reflectiemoment. Ben je al langere tijd niet blij met die problematische grasmat, de rommelige borders met planten of de uit de kluiten gewassen beuken haag die zijn sierlijkheid al lang is verloren?

Deze tijd van het jaar is een goed moment om stil te staan bij het ontwerp van je tuin. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan telefonisch of online een afspraak met ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen kijken we naar je situatie én wensen, om volgend jaar je tuin als een heerlijk maatpak om je levensstijl te laten passen.

Ook als je tevreden bent over je tuin, maar toch graag wat extra luxe zoals een jacuzzi of zwembad zou willen hebben, dan is nu het moment om in actie te komen. Dan ben je klaar om in het voorjaar en de zomer met volle teugen buiten te genieten.

Want, zoals het klassieke gezegde van Confucius luidt: “Het beste moment om een boom te planten is 10 jaar gelden. Het op één na beste moment is nu”.