Tuintrends 2018

Zwoele zomeravonden die eeuwig duren

Lange dagen en warme zomeravonden inspireren ons elk jaar weer om van onze tuin een outdoor paradijs te maken. Maar waarom zouden we daar eigenlijk niet de hele zomer én winter van genieten? Met ingenieuze overkappingen, weersbestendige meubels, ovens en warme lampen kunnen zwoele avonden eeuwig duren. Chapeau over nieuwe, luxe outdoor trends. Al was het alleen maar om even lekker weg te dromen.

Liefst willen mensen van het hele vroege voorjaar tot het late najaar lekker buiten kunnen genieten van hun tuin of terras”, weet Roderick van Rooijen, tuinarchitect bij Buro van Rooijen en eigenaar van Luxe Tuin Inrichting met een showroom in Maastricht. En dus zijn er steeds meer luxe producten op de markt die gezellig buitenleven het hele jaar mogelijk maken. Ja, zelfs in ons kikkerland. Natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt, ahum, of je budget toelaat. Zo mag een compleet poolhouse met Jacuzzi®, sauna en outdoor kitchen een regelrechte hit zijn onder de jetset. Een fijne lamellen overkapping met oven en warme buitendouche is toch ook lang zo gek nog niet?

Altijd buitenmeubels
Maar hoe gek je het ook wilt maken, één ding is echt passé: heen en weer sjouwen met tuinmeubels die niet tegen een stootje kunnen. Of, nog erger: grijze hoezen tevoorschijn toveren als het even regent. Van Rooijen: “Een belangrijke tuinmeubeltrend is design met comfort dat zomer en winter, dag in dag uit buiten kan staan. Inventieve stoffen zoals Sunbrella beschermen luxe tuininrichting van labels als Royal Botanica, Design 2 Chill en Talenti tegen UV, vuil en water.” Af en toe de hoge drukspuit erop, klaar. Toch voelen dit soort meubels niet aan als ruw tentzeil maar zijn ze lekker zacht en comfi.” Zo aangekleed ziet de tuin er het hele jaar rond gezellig en warm uit. Ook als je van binnen naar buiten kijkt. En als je de boel dan ook nog eens goed kunt verwarmen – dekentje bij de hand - plof je zelfs op een milde winterse avond lekker buiten neer.

Lamellen overkappingen
Een groot deel van het jaar buiten zitten, dat kan in Nederland wel alleen mét overkapping. De knusse, houten veranda blijft, maar maakt volgens Van Rooijen ook steeds vaker plaats voor de strakkere lamellenoverkapping van Corradi. “Voordeel van een lamellenoverkapping aan huis is dat deze niet permanent licht wegneemt. Met één druk op de knop kantel je de lamellen of schuif je het weersbestendige doek, afhankelijk van gewenste zoninval of schaduw, open en dicht.” Alternatief voor een vaste overkapping zijn grote, luxe Tuuci parasols en doeken, die uiteraard onder geen enkel beding mogen scheuren of omwaaien.

Verwarmers
Vergeet vuurkorven, gasverwarmers of foeilelijke infrarode terrasverwarmers. Het Belgische Heatsail introduceert De Dome, dat is een serie witte en zwarte aluminium design hang- en stalampen waarmee je chillhoek of eettafel niet alleen sfeervol verlicht maar ook behaaglijk verwarmt. Ook roestvrij stalen of gietijzeren ovens van bijvoorbeeld Weltevree en Morsø zijn dit jaar een trend. Ze vormen een goed alternatief voor de barbecue omdat ze minder rommel geven en tegelijk dienst doen als kachel. Tot slot zie je ook ingegraven vuurplaatsen. Niet alleen trekken ze gasten naar een specifiek deel van de tuin. Smalle tuinen lijken er ook groter door.

Gemak en comfort
Zoals bijna alles in het moderne leven, beheers je ook de achtertuin met één druk op de knop. Op Wifi-aangesloten tuinen winnen aan populariteit Zo is de Jacuzzi® en het licht te bedienen via smartphone of tablet, terwijl het gras alvast automatisch wordt gesproeid of gekortwiekt door een robotmaaier. Hout en natuursteen op terrassen en vlonders maakt plaats voor gemakkelijker schoon te maken keramische tegels, zo u wilt met houtlook. Geen tijd om te harken en wieden. Kunstgras, en zelfs kunstplanten en bomen voor buiten zijn op sommige locaties niet meer per se fout.

Grijs is het nieuwe zwart
Kleuren zijn al jaren vrij simpel en neutraal. En dat is om goede redenen. Zo matchen warme beige-, bruine en grijsinten goed bij de kleuren van de natuur. Voeg een felle, levendige kleur toe om de boel een beetje op te pimpen. Dé tuinkleur van 2018 is emerald green. Geen kleur voor een tijdloze loungebank, maar wel voor gezellige kussens, poefjes, zitzakken en kleinere accessoires.

Warme materialen
Warme materialen zoals hout zijn terug van weggeweest. Zo komt het Duitse label Dedo dit jaar met een pracht van een koloniaal ogende tuincollectie Tibbo. In elegante designbanken en stoelen met een fijn, maar ruig houten frame liggen comfortabele, dikke kussens om zalig uren in weg te dromen. In dezelfde sfeer passen de ruw gehaakte sfeerlampen voor buiten van het Belgische label Monsieur Tricot. En natuurlijk laat je die lampen straks, als het weer vroeg donker is lekker hangen voor de gezelligheid.

Wellness groot en klein
Een goede aanvulling of zelfs alternatief voor het buitenzwembad is de Jacuzzi® waar je tenminste het hele jaar van kunt genieten. En net als de trampoline of vuurplaats kun je die Jacuzzi® ook laten inbouwen. Is het massagebad nog een brug te ver. Helemaal hot is de buitendouche. Cool zijn bijvoorbeeld de design douches van JEE-O. Uiteraard vorstbestendig, met warm en koud water. Je moet er tenslotte ook onder kunnen als het weer vriest.